3% chauffeurs onder invloed tijdens Verkeersveilige Nacht. Laagste cijfer in voorbije decennium!

evolutie-alcoholintoxicaties-verkeersveilige-nacht

Evolutie % alcoholintoxicatie verkeersveilige nachten

Afgelopen nacht vond de 20ste editie van de Verkeersveilige Nacht plaats. 271 personeelsleden van de lokale en federale politie voerden bijzonder veel controles uit. Ongeveer 4700 chauffeurs bliezen in het zakje. Resultaat? Drie procent van de bestuurders reed onder invloed. Opvallend: in vergelijking met vorig jaar is dat een opmerkelijke daling (4,8% in 2015). Meer nog: in de voorbije tien jaar van Verkeersveilige Nachten is dit het laagste cijfer ooit!

11,3% chauffeurs rijdt te snel

Evolutie snelheidsovertredingen verkeersveilige nachten - Oost-Vlaanderen

Evolutie snelheidsovertredingen verkeersveilige nachten – Oost-Vlaanderen

De Verkeersveilige Nacht focust vooral op alcoholcontroles, maar de politie hield ook de snelheid in de gaten. Een kleine 4000 voertuigen werden gecontroleerd. 11,3% hiervan reed te snel. Als je de voorbije tien jaar onder de loep neemt, lijkt het bijzonder moeilijk te zijn om dit percentage onder de 10% te krijgen. Nochtans is snelheid dé belangrijkste oorzaak van ongevallen op de Belgische verkeerswegen. Naar jaarlijkse gewoonte zal de Verkeersveilige Dag in februari 2017 Oost-Vlamingen  sensibiliseren rond verkeersveiligheid en in het bijzonder: een aangepaste snelheid op de baan.

Meer niet-verzekerde wagens op de baan
Steeds meer mensen rijden met een voertuig dat niet verzekerd of niet gekeurd is, of waarvan de technische keuring vervallen is. Ten opzichte van vorig jaar is er een verdubbeling. Deze verkeersveilige nacht onderschepte 30 voertuigen die niet verzekerd waren. Vorig jaar waren er dat 17.

Meer weten? Bekijk alle resultaten (inclusief tabellen) in detail. Provinciegouverneur Jan Briers bedankt alle politiezones die deze nacht paraat stonden. En bedankt aan alle Bobs!