65 vredesbomen voor 65 gemeenten.

In de kijker: bruine beuk in Zulzeke, deelgemeente van Kluisbergen

zulzeke vredesboom2018 is het jaar van de vredesbomen. Op 11 november 2018 planten heel wat steden en gemeenten een nieuwe vredesboom aan, om het einde van WO I te herdenken. Een actie van Agentschap Natuur en Bos. Ook de gouverneur zet zijn schouders achter het project en ijvert voor 65 vredesbomen in alle 65 gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen. Wist je dat het concept van vredesbomen niet nieuw is? Wie op pad gaat, vindt vast en zeker een vredesboom in zijn of haar gemeente!

Beschermd cultuurhistorisch landschap
De vredesboom in Zulzeke – een deelgemeente van Kluisbergen – is een grote rode beuk. Die staat er al bijna 100 jaar, want ze is aangeplant in 1919 als vrijheidsboom. Opvallend: de boom werd zéér dicht geplant bij de kerkhofmuur. De boom is ook beschermd als ‘cultuurhistorisch landschap’. Het maakt namelijk deel uit van het beschermde geheel van kerk en kerkhof. Let op het merkwaardig bakstenen wachthuisje dat gebruikt werd voor vroegere dorpsafkondigingen.

Groot volksfeest
Op 11 november 2018 vindt er een heus volksfeest plaats, ter herdenking van de ondertekening van de wapenstilstand. Thema? Het einde van de oorlog en terugkeer naar vrede en heropbouw. Ook de gemeente Kluisbergen herdenkt die dag, en plant op 11 november een nieuwe vredesboom aan. Het is nog even wachten op de keuze van locatie.