Curriculum Vitae

Op 1 februari 2013 werd Jan Briers benoemd tot gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Tot 31 januari 2013 droeg hij de verantwoordelijkheid voor ongeveer 350 evenementen in een dertigtal steden en gemeenten als Gedelegeerd Bestuurder van het Festival van Vlaanderen Internationaal Brussel-Gent,

In 2000 zette hij de structuur op voor de nieuwe concertzaal in Brugge: het Concertgebouw.

In 2002 lag hij aan de basis van het nieuwe KlaraFestival in Brussel, Antwerpen en Brugge, wat ondertussen is uitgegroeid tot het grootste klassieke muziekfestival in ons land.

Als stichter in 2003 en als Voorzitter van de FMIV (Federatie van de Muziekfestivals in Vlaanderen), verdedigt hij de belangen van de 280 festivals in Vlaanderen.

Hij werd ook in 2003 Gedelegeerd Bestuurder van het stadsfestival Odegand.

In 2008 leidde zijn grote interesse in de Aziatische cultuur mee tot de oprichting van de AAPAF (Asian Association of Performing Arts Festivals), waardoor Aziatische en Europese festivals dichter bij elkaar komen te staan.

Zijn nieuwste creatie is MusMA (Music Masters on Air), een internationaal omroepfestival in 8 landen van Europa, partnership met 8 festivals en 8 radio- en televisie-omroepen.

Tijdens zijn ondervoorzitterschap van de European Festivals Association (EFA) bracht hij de zetel van deze organisatie, die zo’n 1.500 festivals overkoepelt, van Genève naar Gent, waarna hij ook aan de basis lag van de volledige reorganisatie.

In 2009 stond hij aan de wieg van een nieuwe Stichting, de Festival Foundation, opgericht ter gelegenheid van 50 jaar Festival van Vlaanderen en met de bedoeling kinderen uit hun isolement te halen via de muziek.

Ook in dat jaar richtte hij samen met MET-X het kinderkoor Shanti!Shanti! op, dat voor de helft uit kansarme kinderen bestaat; ondertussen bestaat er een structuur in Brussel, Antwerpen en Mons.

In 2010 richtte hij De Informele Top van Gent op, een jaarlijkse conferentie onder voorzitterschap van Herman Van Rompuy en Jacques Rogge en met als partners oa. Voka, Vlerickschool, Flanders Investment and Trade, Participatiemaatschappij Vlaanderen, Unizo, universiteiten, havens, enz.

Gouverneur Jan Briers studeerde Moderne Talen aan het Provinciaal Handels- en Taalinstituut in Gent. Hij is gehuwd en heeft één dochter.