De ambtswoning in een nieuw jasje

Ambtswoning renovatiewerkenVanaf vandaag zit de ambtswoning van de gouverneur enkele weken verborgen achter een stelling. De ambtswoning zal namelijk zowel binnen als buiten grote renovatie- en opknapwerken ondergaan*. Hierdoor kan de ambtswoning minder gebruikt worden voor publieke evenementen. Één uitzondering is de tentoonstelling naar aanleiding van de Dekenijfeesten op 11 september.

Renovatie- en opknapwerken tot november
De ambtswoning ontstond in de 14de eeuw en kende door de eeuwen heen verschillende bewoners en eigenaars. Sinds 2016 is het volledig in handen van de Vlaamse overheid (Lambermontakkoord). Naast de ouderdom van de woning, laat ook de situering op één van de drukste plaatsen in het centrum van Gent – de Vlasmarkt – haar sporen na. Een grondige renovatie drong zich op. Einde van de werken is voorzien voor eind november 2016. De renovatie omvat zowel gevel- als binnenwerken:

  • de gevel ondergaat de meest ingrijpende werken.20160901 Ambtswoning renovatiewerken Het pand is niet beschermd, maar is wel opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Het doel van de werken is de ‘oorspronkelijke’ situatie te herstellen en het originele uitzicht zo goed mogelijk te benaderen. De bepleistering zal hersteld worden en de gevel herschilderd. De ramen op straatniveau zullen vervangen worden.
  • Binnen zal er vloerisolatie komen op de zolderverdieping, en de kelder zal waterdicht gemaakt worden. De grote inkomhal en gang worden opgefrist met een nieuw laagje verf. De ontvangstsalons blijven behouden zoals ze zijn.

Tentoonstelling Dekenijfeesten gaat wél door in ambtswoning!
In de ambtswoning vinden vaak besloten ontvangsten, maar ook publieke evenementen plaats. Tijdens de werken is dit helaas niet mogelijk. Een uitzondering is de tentoonstelling op zondag 11 september 2016 ter gelegenheid van het 10de jaarlijkse dekenijfeest van Dekenij Sint-Jacobsnieuwstraat en Oude Beestenmarkt. De leerlingen van het SKI Ottogracht stellen hun tekeningen over de buurt tentoon in de ambtswoning. Er is die zondag ook rommelmarkt. Combineer je bezoek aan de braderie dus met een kijkje in de ambtswoning. Doorlopend open voor het publiek tussen 10 en 17 uur!

*De Vlaamse overheid is bouwheer, ontwerper is AAC Architecture, de werken worden uitgevoerd door Vandendorpe Arthur nv.