Deuren ambtswoning wagenwijd open voor ‘Trust in the Unexpected’

DSC_4794Vanaf 14 oktober tot en met 3 december staan de deuren van de ambtswoning van provinciegouverneur Briers wagenwijd open voor bezoekers. The Governor’s Mansion brengt namelijk de tentoonstelling ‘Trust in the Unexpected’. De provincie, de gouverneur en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) sloegen de handen in elkaar voor deze derde editie. Een editie met kunstwerken van maar liefst 15 (inter)nationale kunstenaars.

‘Trust in the Unexpected’
De inspiratie voor de titel van de tentoonstelling ‘Trust in the Unexpected’ vond curator Elena Sorokina in een gedicht van Emily Dickinson. Deze dichter schrijft namelijk over het contrast en dynamiek tussen vertrouwen en twijfel. De HISK-kunstenaars en enkele alumni gingen de confrontatie aan met de barokke ruimtes van de ambtswoning van de gouverneur en experimenteren met tentoonstellingsomstandigheden die helemaal anders zijn dan de klassieke tijdloze witte kubus.

Spoken, geesten en chimaeren
DSC_4780De kunstenaars besloten om de theatrale vertrekken vol symboliek van de ambtswoning te bevolken met spoken, geesten, chimaeren en andere hybride soorten uit de natuur of cultuur. Zo zullen onder meer historische fantomen, verpersoonlijkte mythes, geestelijke multikanaaltransmissies,1000 tekeningen van geesten, hybride vormen van beeldhouwkunst en architectuur, feit en fictie, verf of pigment en film en objecten hun opwachting maken.

Praktisch
De tentoonstelling loopt van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 3 december:

  • op vrijdag van 14 tot 18 uur: rondleidingen met de kunstenaars – enkel voor groepen op aanvraag (els.van.de.kauter@oost-vlaanderen.be)
  • op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur: vrij toegankelijk voor het publiek.

Adres: ambtswoning gouverneur, Vlasmarkt 11, 9000 Gent.

*deelnemende kunstenaars: Michiel Alberts, Anaïs Chabeur, Goeun Choi, Omar Chowdhury, Bram Demunter, Kasper De Vos, Vesna Faassen & Lukas Verdijk, Elias Ghekiere, William Ludwig Lutgens, Philip Metten, Femmy Otten, Jonathan Paepens, Sarah Smolders, GHOSTTRANSMISSIONS #2 initiated/edited by Nico Dockx met bijdragen van Givan Bela, Nico Dockx, Michael Esposito, Francisco Lopez, Marcos Lutyens, Ramuntcho Matta, Raqs Media Collective, Koichi Shimizu, Lamont Stigler, Eric Thielemans, Steve Van den Bosch, André Vida, Carl Michael von Hausswolff, and Apichatpong Weerasethakul

foto’s: © Luk Monsaert