Grootscheepse rampoefening in Aalst

Op 26 september vond er bij Tereos S&S Belgium, een bedrijf dat maar liefst 144 jaar lang een vaste waarde in het Aalsterse is, een grootscheepse noodplanningsoefening plaats. Tijdens deze oefening, waarvan de deelnemers het scenario op voorhand niet kenden, werden de hulpdiensten op grote schaal ontplooid.

100 oproepen voor contactcenter
De noodplanningsoefening in Aalst was uniek omdat de gespeelde slachtoffers ook daadwerkelijk naar de twee ziekenhuizen in Aalst afgevoerd werden. Namelijk naar het ASZ en OLV. Zo ontstond er een extra oefenopportuniteit voor deze ziekenhuizen, zodat zij hun eigen noodplannen konden uittesten.

Het callcenter van de stad Aalst beantwoordde vlotjes een honderdtal vragen, die door de oefenleiding opgesteld waren. Ook de modernste communicatietechnieken werden ingezet. Dankzij videoconferentie bijvoorbeeld konden de commandopost op het terrein en de gemeentelijke crisiscel probleemloos informatie uitwisselen. De beelden van de drone van de Civiele Bescherming werden rechtstreeks gestreamd naar de gemeentelijke crisiscel.

“Blijven oefenen is de boodschap”
Gouverneur Briers was onder de indruk: “Tereos S&S Belgium beschikt over goede interne noodprocedures, en voerde deze ook op een correcte manier uit. Gelukkig zijn rampen zeldzaam. Maar als ze toch gebeuren, willen wij klaar zijn. Blijven oefenen is dus de boodschap!
Meer informatie in het verslag van stad Aalst.