Herdenking 20 jaar na kettingbotsing E17 Nazareth

IMG_0259Op zaterdag 27 februari 2016 herdachten nabestaanden en andere betrokkenen de grote kettingbotsing, die twintig jaar geleden plaatsvond op de E17, ter hoogte van Nazareth. Een plotseling opduikende, dikke mistbank belemmerde het zicht en verraste vele chauffeurs. Het ongeluk eiste een zware tol: 10 mensen overleefden het niet, 56 raakten zwaar gewond.

Bloemen naast gedenkteken

IMG_0637Gouverneur Jan Briers organiseerde, samen met de burgemeester van Nazareth Danny Claeys, een herdenkingsmoment ter nagedachtenis van de kettingbotsing. De gouverneur en de burgemeester nodigden nabestaanden, slachtoffers, brandweer, politie en hulpdiensten uit om de plechtigheid bij te wonen.

Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, gouverneur Jan Briers, burgemeester Danny Claeys en de nabestaanden legden bloemen neer aan het gedenkteken dat in 2012 werd ingehuldigd. Tijdens de herdenkingsplechtigheid in het CC De Zwaan namen beide ministers, de gouverneur, de burgemeester en een nabestaande tot slot het woord.

Verkeersveiligheid

De herdenkingsplechtigheid kende een grote opkomst. Gouverneur Jan Briers: “dit toont aan dat betrokkenen het belangrijk vinden om zware ongevallen blijvend te herdenken. Jaarlijks sterven er op onze Vlaamse wegen gemiddeld 400 mensen. Een cijfer waar we niet trots op kunnen zijn Verschillende beleidsniveaus treffen maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar er moet ook een mentaliteitswijziging bij de burger komen. “Herdenkingen als deze vestigen de aandacht op de fatale gevolgen van een verkeersongeval en dragen bij tot een groter bewustzijn bij de burger ,” verklaart gouverneur Jan Briers.