Rampoefening in Gents Seveso-bedrijf

20160914-kex_geen-toegangIn VLS-Group Gent – één van de 47 Seveso-bedrijven in Oost-Vlaanderen – vond woensdagvoormiddag 14 september 2016 een multidisciplinaire rampoefening plaats. Het chemisch logistiekbedrijf, alle hulpdiensten en overheid sloegen de handen in elkaar om de rampoefening tot een goed einde te brengen.

Waardevolle leerpunten dankzij KEX
De gouverneur organiseert regelmatig oefeningen met de 47 Seveso-bedrijven* in Oost-Vlaanderen. Een Key Exercise (KEX) wil zowel het intern noodplan van het bedrijf uittesten als de interne en externe communicatie door het bedrijf. Maar ook de samenwerking tussen het bedrijf, de hulpdiensten en de overheid wordt onder de loep genomen. Gouverneur Jan Briers: “Zulke oefeningen zijn een noodzakelijk onderdeel van een goed crisisbeheer. Samen met mijn federale dienst Noodplanning, merk ik dat alle betrokkenen waardevolle lessen leren uit zo’n oefening. Ik ben dus ook iedereen dankbaar voor hun medewerking!”

KEX-oefening in Seveso-bedrijf VLS-Group Gent

KEX-oefening in Seveso-bedrijf VLS-Group Gent

*In een Seveso-bedrijf worden gevaarlijke stoffen geproduceerd, behandeld of opgeslagen. De oefening in VLS-Group Gent werd georganiseerd door de federale dienst noodplanning, samen met de stad Gent en de hulpverleningszone Centrum, de lokale en federale politie, het hulpcentrum 100/112, de medische diensten, het Rode Kruis, het Vlaamse Kruis en de civiele bescherming. Daarnaast werd de oefening ondersteund door het Havenbedrijf Gent.