Rampoefening in Seveso-bedrijf in Waaslandhaven

Op 19 okt20161019-kex-beveren-waaslandhavenober 2016 vond een multidisciplinaire rampoefening plaats in de Waaslandhaven. Een fictieve omvangrijke brand sloeg uit op het bedrijfsterrein van ADPO Liefkenshoek Logistics Hub. Voor ADPO – een Seveso-bedrijf hoge drempel – was het de eerste grootschalige oefening in deze nieuwe vestiging.

Samen met alle hulpdiensten en overheid – waaronder zeker de gemeente Beveren en burgemeester Marc Van de Vijver – bracht het chemisch logistiekbedrijf de oefening tot een goed einde.

 

20161019-kex-adpo-liefkenshoek

Simulanten van het Rode Kruis leggen de laatste hand aan hun ‘verwondingen’ om hun rol als slachtoffer levensecht te vervullen.

Waardevolle inzichten dankzij KEX
De gouverneur organiseert regelmatig oefeningen met de 46 Seveso-bedrijven* in Oost-Vlaanderen. Een Key Exercise (KEX) wil zowel het intern noodplan van het bedrijf uittesten als de interne en externe communicatie door het bedrijf. Maar ook de samenwerking tussen het bedrijf, de hulpdiensten en de overheid wordt  onder de loep genomen.
Gouverneur Jan Briers:
Zulke oefeningen zijn een noodzakelijk onderdeel van een goed crisisbeheer. Samen met mijn federale dienst Noodplanning, merk ik dat alle betrokkenen waardevolle lessen leren uit zo’n oefening. Ik dank iedereen van harte voor hun medewerking!”

20161019-kex-adpo-liefkenshoek

De bedrijfsbrandweer van ADPO Liefkenshoek als eerste ter plaatse.

 

* In een Seveso-bedrijf worden gevaarlijke stoffen geproduceerd, behandeld of opgeslagen. De oefening in ADPO Liefkenshoek Logistics Hub werd georganiseerd door de federale dienst noodplanning, samen met de gemeente Beveren en de hulpverleningszone Waasland, de lokale en federale politie, het hulpcentrum 100/112, de medische diensten, het Rode Kruis en de civiele bescherming.