Rampoefening in Seveso-bedrijf in Wetteren: van drones tot veiligheidsconvenant

KEX-oefening Ajinomoto OmnichelmIn het chemisch bedrijf Omnichem in Wetteren vond eergisteren – 16 november 2016 – een grootschalige multidisciplinaire rampoefening plaats. Werknemers van het Seveso-bedrijf* hoge drempel werden opgeschrikt door een fictieve explosie op het terrein en loeiende sirenes. De oefening bleek bijzonder leerrijk voor alle partijen.

 

 

Gedetailleerde beelden dankzij drones
De Civiele Bescherming testte bijvoorbeeld tijdens de KEX-oefening (Key Exercise)* hKEX-oefeninget gebruik van drones tijdens rampen. Volgens de CP-Ops (commandopost operaties – waar de operationele coördinatie van de hulpverlening op terrein gebeurt) biedt de inzet van de drones zeker een meerwaarde. De drones leveren immers bijzonder gedetailleerde beelden op. Dit staat dus met stip op de agenda om het gebruik verder uit te breiden in de toekomst.

Directe ‘streaming’ boodschappen aan bevolking
Zag u eergisteren een tekstbalk verschijnen op de regionale zenders van AVS en TV Oost in de loop van de namiddag? Dat kan! De rampoefening in Wetteren was namelijk een ideale gelegenheid om ook het veiligheidsconvenant uit te testen. Dit convenant – een overeenkomst tussen de gouverneur en de regionale zenders en radio van Oost-Vlaanderen – zorgt ervoor dat belangrijke informatie aan de bevolking meteen op het televisiescherm van zenders AVS en TV Oost verschijnt tijdens een ramp. Ook Radio2 Oost-Vlaanderen engageert zich om korte berichten met bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen uit te zenden. Een eerste evaluatie is positief en zal nog meer uitgediept worden.

Waardevolle inzichten dankzij KEX
KEX-oefening Ajinomo OmnichemDe gouverneur organiseert regelmatig oefeningen met de 46 Seveso-bedrijven* in Oost-Vlaanderen. De KEX-oefening wil zowel het intern noodplan van het bedrijf uittesten als de interne en externe communicatie door het bedrijf. Maar ook de samenwerking tussen het bedrijf, de hulpdiensten en de overheid wordt  onder de loep genomen.  Gouverneur Jan Briers: “Opnieuw een bijzonder leerrijke oefening. Ik dank iedereen van harte voor hun samenwerking. Deze oefening zorgt voor een betere noodplanning en een goed crisisbeheer.”

*In een Seveso-bedrijf worden gevaarlijke stoffen geproduceerd, behandeld of opgeslagen. De oefening in Ajinomoto Omnichem werd georganiseerd door de federale dienst noodplanning van de gouverneur, samen met de gemeente Wetteren de brandweerzone Zuidoost, de politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen, de federale politie, de civiele bescherming, de federale gezondheidsinspectie, het Rode Kruis en het hulpcentrum 100/112.