gouverneurbrier

Het parlement

Het parlement

Het hebben van een democratie in een land is heel fijn. Gelukkig hebben we in ons land niks te klagen en hebben wij natuurlijk een democratie. In andere landen is dit niet en kan je kijken naar landen zoals Rusland. Echter hebben wij geluk en kunnen wij zelf bepalen wie er in het parlement komt en wie niet. Zo is de Belgische kamer van een groot belang en zitten hier 150 verschillende Kamerleden. Deze mensen worden ook volksvertegenwoordigers genoemd en zorgen zij voor de belangen van het volk. Zo zitten deze mensen altijd in een partij en heb je verschillende partijen in het parlement. De partij die de verkiezingen wint moet natuurlijk een regering vormen en dit doen ze met andere partijen. Op deze manier kunnen ze de meerderheid krijgen en kunnen ze eenvoudig wetten en regels doorvoeren in het land. Dit is natuurlijk van belang omdat je als partij wel een wet er doorheen kan drukken. Als je geen meerderheid hebt wordt alles afgewezen en kan dit heel vervelend zijn voor je partij. Daarnaast is het ook een eis dat je een meerderheid moet vormen anders kan je niet spreken van een regering. Op deze manier kunnen de belangen van de bevolking goed opgevolgd worden.

De Senaat

Een ander onderdeel van het parlement is de Senaat. De Senaat heeft een grote invloed op alle wetten en regels die door de partijen worden verzonnen. Het is in principe een reflectie en er wordt gekeken of een wet wel kan. Zo kan het zijn dat de senaat bepaalde voorstellen van de Belgische kamer afwijst en kan dit natuurlijk verkeerd zijn. Een wetsvoorstel moet natuurlijk normaal zijn en er moeten geen rare dingen in staan. Op deze manier worden de partijen ook gecontroleerd en is dit natuurlijk van een groot belang.

Verkiezingen

Iedere 4 jaar wordt er in ons land gestemd bij de verkiezingen. Zo heeft ieder persoon in het land recht op stemrecht die woonachtig is in het land. Dit is alleen als je ouder bent dan 18 en ook hier ingeschreven staat in het land. Op deze manier krijg je een lijst van alle partijen en Kamerleden die er zijn. Door te stemmen kan jij jouw partij in de Belgische kamer krijgen en kan je zorgen voor veel zetels in de kamer. De verkiezingen worden gehouden over het hele land en vaak kun je op veel verschillende plekken stemmen. Denk bijvoorbeeld aan een oude sportschool of een oude school. Op deze manier kan je overal stemmen en hoef je niet ver te reizen. Op het internet kan je meer informatie vinden over de locaties waar je kunt stemmen.

MEER TE WETEN KOMEN

Volksvertegen

Kieskringen